Saturday, October 20, 2007

Interview with Jane in the garden

Hieronder een interview met Jane. Het interview werd opgenomen door haar dochter Buket Esi. Ik heb Buket Esi aangeleerd hoe ze een filmpje kan maken.

Jane vertelt over het feit dat haar dochters in Libie zijn geboren en over haar passie voor haar koor waar ze al sinds haar twaalfde bij aangesloten is.

Achtergrond: Toen Jane (10/09/1960) en haar man K.J. (afkorting van Kobina Gyan) in Libie woonden (1986-1992) heeft Jane haar jongere zus laten kennis maken met een spaanse diplomaten gezin om er als dienstmeid te werken. Sindsdien is ze er voor blijven werken: een aantal jaren in Rusland en nu al drie jaar in Brazilie. Sinds ze in Brailie woont is ze nog niet naar Ghana teruggekeerd. Maar ze komt nu naar Accra tijdens de kerstperiode. Haar dochter van zeven die bij haar broer woont wacht al de hele tijd op haar... Afrikaanse rekbaarheid denk ik dan.

Op haar beurt heeft die jongere zus Jane in contact gebracht met een jonge spaanse diplomaat toen die van Brazilia naar Accra verhuisde. Maar die Spanjaard bleef maar een jaar. Hector (afkomstig uit Santiago de Compostella) reisde in september door naar New Delhi om er zijn spaanse vriendin te vervoegen die er voor de Unesco werkt. En toen kwam Francois die de braziliaanse meubelen overkocht en er de dienstmeid na enig tweifelen er maar bij nam.

Het eerste wat Jane deed toen ze het huis binnenkwam was haar sandalen uit te doen en in alle kamers een kijkje te nemen. Ze begon al meteen in de keuken de dingen anders op hun plaats te zetten... Wat haar ook typeert is bv. om naast mijn fles water in de slaapkamer een glas te plaatsen op een bordje.

Het achterhuis was nog vrij en dus stelde ik voor of ze niet zou inwonen? Liever dat dan het achterhuis onbewoond te laten. Ik zei dat ik geen bezwaar had indien haar echtgenoot en eventuele kinderen mee kwamen. En het ging vlugger dan ik dacht. De volgende dag kwam haar man al met een pick-up. Hij kwam een bed, een tafel, een zetel, een stoel, een staanlamp en twee tuinstoelen afzetten...

Ik had via de togolese bewaker van mijn nederlandse buren een tuinman leren kennen die af en toe de tuin zou onder handen nemen. Maar toen ik hoorde dat K.J. in de bouw had gezeten en nu les geeft in de School of Polytechnics (beroepsschool) vroeg ik hem of hij niet wat in de tuin kon werken. Niet dat ik dat zelf niet graag doe, maar ik dacht: K.J. lijkt nog veel tijd over te hebben naast zijn lesuren. Ondertussen is hij officieel mijn dag en nachtwaker... Zoals alle bewakers in de buurt slaapt hij 's nachts heel rustig.

Het grote voordeel is dat ze veel sneller socialiseren met de Ghanase buren dan ik zou doen. K.J. kwam met de buuvrouw overeen dat hij het gras aan haar geiten zou geven. Zij hielp hem aan een knipschaar. En toen tijdens een onweer er vonken uit de electrische bedrading schoten (een van de struiken was te hoog gegroeid) stond ze K.J. bij met machette en advies (de electriciteitsmaatschappij zal de draden tussen mijn huis en de electricieitspaal komen aanspannen). Mijn nederlandse buur getuigde dat het inderdaad om een echt vuurwerk ging. Ik was tijdens het onweer met Buket naar de luchthaven gereden om mijn eerste bezoeker op te halen: Piet (een vriend van Paulus en Hilde). Piet kwam uit Nigeria en was twee dagen in Ghana. Hij werkt voor een amerikaanse maatschappij die bankautomaten verkoopt.

En ik heb met Keji, Jane en Buket nu een heel aangename aanwezigheid. Een stukje familie als het waar. Dochter Buket Esi en pa K.J. pendelen regelmatig tussen Winneba en Accra. In Winneba heeft de familie Ghartey een groot huis. Mama Jane is blij een stek te hebben in Accra want voordien verloor ze dagelijks drie uren in het op en af pendelen tussen Winneba en Accra. De twee oudste dochters die naar de universiteit gaan ("they offer courses" wordt hier blijkbaar gezegd) wonen op kot in Cape Coast (3 uren van Accra). (wordt vervolgd...)

Sisters Ghartey

Hierna heb ik Buket (de dochter van Jane en Keji) de foto's van haar zusters laten plaatsen op mijn blog. Ze geeft er ook een commentaar op in mijn naam...
Buket Esi Ghartey
is my name.I was born on the 28th of October,1990.I am a S.S.S graduate.My hobbbies are listening to music,dancing,watching movies as well as acting. It's my dream to become a journalist in the near future.



My name is Awo Eyidey Ghartey.I was born on the 28th of April,1987.I am offering Mathematics and Statistics in the University of Cape Coast in the second year.My hobbies are reading,watching movies and staying indoors.

















Maam Panyin Ghartey is my name. I was born on the 7th of January,1986. Also, I am in the University of Cape Coast offering home Economics and in the third year.My hobbies are listening to music, watching movies especially cartoons and going for a walk.

Tuesday, October 16, 2007

Foto's van de auto

Waarschijnlijk is het de eerste keer dat ik foto's nam van een auto. Het gaat om een Toyota RAV4, 3 deuren, luchtkoeling (hier geen luxe).













Blog van het personeel van FARA

Het is al een 15 tal dagen geleden dat ik iets nieuws op mijn blog postte. Reden is o.a. dat ik druk in de weer was met de blog van het werk.

Ik werkte onder ander aan een portretering van alle collega's

farastaff blog

Monday, October 1, 2007

House in North Labone

Hierna volgen een aantal foto's van het huis:

House No. 6421, 3RD DADE WALK, North Labone Estate, Accra








Hier is een foto van mijn meid.
Ze heet Jane AMAOKO. Ze werkte voordien voor een Spanjaard. Jane en haar man hebben een aantal jaren in Libie gewoond. Hun drie kinderen zijn er geboren. De oudste is 19 en studeert statistiek. De pa, Kobina Gyan GHARTEY, werkte tussen '97-'98 in Kuala Lumpur voor een Australische bouwfirma. Hij is ook ooit langs Antwerpen en Brussel gepasseerd. Leuk koppel. Jane voelde zich onmiddelijk thuis, deed haar schoenen uit en begon al de keuken te herorganiseren... Vermits ik geen nacht- of dagwaker heb en het "boy's house" toch vrij was, logeren man en vrouw nu in die kamer. Ze hebben er ook een douche en toilet. Voor hun eerste nacht in mijn huis konden ze gebruik maken van mijn grote matras. Door in Labone te wonen bespaart Jane zich twee uren vervoer per dag want ze woont op zo een uur rijden van mijn huis: in Winneba (ook omwille van het hektisch verkeer hier in Accra). Alhoewel ik reeds een andere tuinman op het oog had zal hij die rol nu vervullen...

De diploma uitreiking van het naaistertje...

Als goede antropoloog aanvaardde ik de uitnodiging van Isaac (een bewaker van FARA) om aanwezig te zijn op de diploma uitreiking van zijn echtgenote Gertrude. Naar goede Afrikaanse gewoonte begon het gebeuren pas een uur en een half later... Maar de reden was wel dat een groot deel van de verwachtte genodigden voordien nog naar een begrafenis moest van een jongeman. Toen ik vroeg waaraan die jongeman dan wel gestorven was (is hij verongelukt?) werd mij eerst gezegd „He died of a natural death“, om dan aan toe te voegen: „he had a disease“. Ik vermoed dus dat hij op de leeftijd van 26 jaar gestorven is aan AIDS. Het feest ging door in de feestzaal van een jeugdbibliotheek. Ik ben het eerste uur dus maar gaan klappen met de bibliothecaris. Er bestaan zo een drietal bibliotheken in Accra, gebouwd met steun van de Canadezen. Veel te weinig dus om te beantwoorden aan de noden van de jeugd. Ze komen er tijdens de week massaal hun huiswerk doen.

Het bibliotheek gebouw + Isaac "on duty" op FARA:


man rechts...



Zoals ik kon vermoeden werd ik onmiddelijk in de jury opgenomen. Samen met vijf andere diginitarissen kon ik vanop het podium toekijken hoe het een en het ander stond te gebeuren... Er waren wel regelmatige rondes om geld toe te stoppen, hetzij aan het naaiertje, hetzij aan haar lerares. Maar het meest merkwaardige was de zegening. De lerares en de ceremonie meesteres overhandigden het naaiertje twee essentiele voorwerpen : een schaar en een lintmeter. Nadien werd ze rijkelijk bepoeierd met welriekende talk. Dat is een gelukbrenger.

Achtereenvolgens: plateau met lintmeter, naalden... schaar... talkpoeder







Een ander interessant gedeelte was het overladen van Gertrude met kente stoffen. Hoe meer je oplegde hoe meer stoffen je over Gertrude mocht keilen. Ze bleef er de hele tijd heel nederig en onbewogen bij knielen. En natuurlijk op het einde de geldinzameling en een modeshow met kinderen die haar kleedjes droegen.


Hieronder een interview met de Executive director van FARA: Dr. Monty Jones

He admits blogs and wikis are realy new to him...




A Sierra Leone scientist has been voted among the world's most influential people by the US Time magazine. When Africa breaks free from the grip of poverty and famine—as it now looks poised to do—Monty Jones, 56, will have played a pivotal role. A native of Sierra Leone, Jones is the revered plant breeder who developed NERICA, the New Rices for Africa, a set of high-productivity rices adapted to West Africa's growing conditions. Jones' efforts in creating NERICA are legendary.